HOME – “Acasa” un documentar de exceptie si un semnal de alarma!!!

29 Dec, 2011

Filmul documentar” HOME” este extrem de spectaculos din punct de vedere al imaginii. De la primele minute ale documentarului am fost captat si am analizat cadru cu cadru si m-a luat un sentiment de bucurie si invidie in acelasi timp, poate pentru ca nu voi avea ocazia in viata asta sa filmez asa ceva, dar ma bucur pentru cei care au facut-o deja, cred ca este o experienta extraordinara. Documentarul nu face decat sa expuna adevaruri despre planeta noastra, aflata intr-un dezechilibru ecologic.

Regizat de francezul Yann Arthus-Bertrand şi compus în întregime din cadre filmate din zbor în peste 50 de ţări din toate regiunile Pământului, filmul” HOME”  prezintă istoria planetei de la formarea rocilor şi apariţia primelor forme de viaţă, trecând prin prezent şi mergând până peste 10 ani, deadline-ul omenirii de a pune în aplicare un plan care să rezolve problema încălzirii globale care ne ameninţă cu dezastre cumplite şi poate cu sfârşitul speciei umane.“HOME”, finanţat în mare parte de miliardarul francez François Pinault, a fost difuzat în prime-time pe canalul de televiziune France 2.

“HOME”, în cifre:

20% din populaţia planetei consumă peste 80% din resursele acesteia (United Nations Environment Programme, 2007)

Se investesc de 12 ori mai mulţi bani în arme decât în dezvoltarea naţiunilor defavorizate (Organization for Economic Cooperation and Development, 2008)

5.000 de oameni mor în fiecare zi din cauza apei de băut poluate şi un miliard de oameni nu au acces la apa potabilă (United Nations Development Programme, 2006)

Un miliard de oameni suferă de foame (Food and Agriculture Organization of the United Stated, 2006)

Peste 50% din cerealele produse anual sunt folosite ca hrană furajeră pentru animale sau biocombustibili (Worldwatch Institute, 2007)

40% din terenurile arabile au devenit infertile în ultimii ani (UNEP, 2007)

13 milioane de hectare de pădure dispar în fiecare an (FAO, 2005)

Un mamifer din patru, o pasăre din opt şi un amfibian din 3 sunt pe cale de dispariţie. Speciile dispar de 1.000 de ori mai repede decât rata naturală (International union for Conservation of Nature, 2008)

Temperatura medie din ultimii 15 ani a fost cea mai ridicată de când este măsurată (NASA GISS DATA)

Calota glaciară s-a micşorat cu 40% în ultimii 40 de ani (NASA GISS DATA)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU&feature=watch-now-button&wide=1]

Raul Mihuta

About the author

Related Posts

2 Comments

  1. februarie 06, 2012

    salut! de unde pot face rost de documentarul asta?
    imi poti trimite un link te rog?

    http://www.andreiciobanu.tk

Leave a reply